مجله برنجبار

پرفـــروش ترین برنج ها

برنج های اقتصادی

صادرات برنج ایرانی به عراق – برنجبار

صادرات برنج ایرانی به عراق – برنجبار- در اینجا نحوه صادرات برنج هاشمی به عراق را بررسی می کنیم. ایران از جمله کشورهای دنیا است که کشت برنج در انواع گوناگون ان در بیش از ۱۵ استان کشور انجام می شود. به طور کلی شرق و جنوب شرق آسیا عمده برنج دنیا را تامین می کند. در فرهنگ غذایی شرق و جنوب شرق آسیا و همچنین  ایران و خاورمیانه، برنج جایگاه ویژه ای دارد و به عنوان غذای اصلی یا یکی از غذاهای اصلی می باشد.  غذاهایی مانند :

  • سوشی در ژاپن
  • بریانی هندی
  • ته چین
  • زرشک پلو با مرغ
  • یاکنی پلو

در کشورهای خاورمیانه ای مانند ایران و  کشورهای عربی  مانند عراق یا در اقلیم کردستان، برنج مصر بالایی دارد. برنج ایرانی یکی از کالاهایی است که به عراق و اقلیم کردستان صادر می شود.

صادرات برنج ایرانی به عراق

صادرات به عراق – برنج و سایر کالاها

همانگونه که در بالا اشاره شد، عراق یکی از مقاصد صادرات کالاهای ایرانی می باشد. به طور خاص اقلیم کردستان عراق بسیاری از کالاهای مورد نیاز خود را از ایران تهیه می کند. علاوه بر برنج مجموعه ما  صادرات زرشک پفکی به عراق را نیز دارد. میزان امار و ارقام سهم صادراتی برنج ایرانی به عراق در زیر مورد بررسی قرار می گیرد.

بیشترین میزان کشت و تولید برنج ایرانی در کدام استان ها انجام می شود؟

  1.  رتبه اول: استان مازندران،   ۹۳۸ هزار کیلوگرم
  2. رتبه دوم: استان گیلان، ۷۴۱ هزار کیلوگرم
  3. رتبه سوم: استان گلستان ،  ۲۲۹ هزار کیلوگرم
  4. رتبه چهارم: استان فارس ، ۲۲۶ هزار کیلوگرم

صادرات  انواع برنج ایرانی

بر اساس آمار گمرک ایران، در سال 1401، برنج ایرانی به 28 کشور مختلف دنیا صادر شده است. این کشورها عبارتند از: عراق، عمان، هلند، نروژ، قطر، کانادا، فنلاند، کویت، ایتالیا، گرجستان، ترکیه، استرالیا، انگلیس، امارات، افغانستان، آفریقای جنوبی، جمهوری آذربایجان، مالزی، دانمارک، پاکستان، آلمان، رومانی، سوئیس، اسلواکی، استونی، اتریش، اردن و قزاقستان

در میان این28 کشور، کشورهای زیر به ترتیب بیشترین میزان برنج ایرانی را وارد کرده اند. این 9 کشور در مجموع 1700 تن برنج ایرانی به ارزش بیش از 2 میلیون دلار وارد کرده اند که سهم صادرات برنج ایرانی به عراق بیش از بقیه بوده است.

خریداران اصلی و عمده برنج ایرانی عبارتند از:

  • عراق: با سهم ۳۵ درصد
  • افغانستان: با سهم ۱۰ درصد
  • کویت: با سهم ۵ درصد
  • قطر: با سهم ۵ درصد
  • عمان: با سهم ۴ درصد
  • امارات متحده عربی: با سهم ۳ درصد
  • روسیه: با سهم ۲ درصد
  • پاکستان: با سهم ۲ درصد
  • ترکیه: با سهم ۲ درصد

علاوه بر برنج نیمه سفید، ایران برنج با پوست یا همان شلتوک برنج را نیز به کشور پاکستان صادر کرده است. میزان صادرات این نوع برنج بالغ بر 50 تن به ارزش 25 هزار دلار بوده است.

با توجه به آمار صادرات برنج ایرانی، می توان گفت که برنج ایرانی از محبوبیت بالایی در بازارهای جهانی برخوردار است. این امر به دلیل کیفیت بالای برنج ایرانی و همچنین قیمت مناسب آن نسبت به برنج های کشورهای دیگر می باشد.

قیمت عمده برنج هاشمی

برای تامین برنج ایرانی صادراتی با مرکز پخش و تولید برنج – برنجبار  در تماس باشید!

صادرات برنج بیشتر از  انواع دانه بلند است. برنج دانه بلند ایرانی به دلیل کیفیت و عطر و طعم خوب، در بسیاری از کشورهای جهان طرفداران زیادی دارد. بسیاری از تولید کنندگان با نحوه صادرات آشنایی کافی ندارند. انواع برنج دانه بلند ایرانی که بیشتر صادر می‌شوند عبارتند از:

  • برنج هاشمی
  • برنج صدری
  • برنج طارم
  • برنج علی کاظمی
  • برنج دم سیاه

برنج سفید ایرانی به دلیل کیفیت بالای خود در جهان شناخته شده است و به همین دلیل، کشورهای زیادی از آن استقبال می‌کنند.

 

مقاصد صادراتی برنج ایرانی

در ادامه، به بررسی برخی از کشورهای مقصد برای صادرات برنج ایرانی می‌پردازیم:

  •  صادرات برنج به عراق: عراق از جمله کشورهایی است که از دیرباز از برنج ایرانی استقبال می‌کند. توافق‌نامه‌های همکاری اقتصادی موجود بین ایران و عراق، این کشور را به مقصدی مناسب‌تر برای صادرات برنج ایرانی تبدیل کرده است. برنجبار به عنوان بزرگترین مجموعه تولید و پخش انواع برنج ایرانی، طی سالهای گذشته سهم قابل توجهی از این صادرات برنج ایرانی به عراق داشته است.
  •  صادرات برنج به ارمنستان: روابط خوب سیاسی بین ایران و ارمنستان، هموار کننده مسیر صادرات برنج است. ارمنستان یکی از کشورهای همسایه ایران است و به همین دلیل، حمل و نقل برنج به این کشور آسان‌تر است.
  •  صادرات برنج به روسیه: ایران با روسیه مرز آبی مشترک دارد و روابط سیاسی نزدیکی بین مسکو و تهران در جریان است. این عوامل می‌تواند صادرات برنج ایرانی به روسیه را تسهیل کند. بخصوص در شرایط فعلی که روسیه تحت تحریم های بین المللی است.
  •  صادرات برنج به قطر: از حدود پنج سال گذشته، روابط اقتصادی بین قطر و ایران افزایش چشمگیری داشته‌است. صادرات برنج هم می‌تواند گزینه مناسبی برای بیشتر کردن این روابط اقتصادی باشد.
  •  صادرات برنج به عمان: عمان هم جزو آن دسته از کشورهای حوزه خلیج فارس است که مقصد مناسبی برای برنج ایرانی است. عمانی‌ها علاقه زیادی به برنج ایرانی دارند و این کشور بازار بالقوه‌ای برای صادرات برنج ایرانی است.
  •  صادرات برنج به کویت: کویتی‌ها نیز از جمله خریداران کیفیت برنج ایرانی هستند. کویت یکی از کشورهای ثروتمند جهان است و به همین دلیل، پتانسیل بالایی برای صادرات برنج ایرانی دارد.
  •  صادرات برنج به آلمان: آلمان یکی از قدرتمندترین کشورهای اتحادیه اروپا از نظر اقتصادی است. کیفیت برنج ایرانی می‌تواند هر تاجر آلمانی را وسوسه کند. صادرات برنج ایرانی به آلمان می‌تواند فرصت مناسبی برای توسعه بازارهای صادراتی برنج ایرانی باشد. برنجبار به عنوان بزرگترین مجموعه تولید و پخش انواع برنج ایرانی، بیشترین صادرات را به کشور آلمان در مقایسه با سایر کشورهای اتحادیه اروپا داشته است. 
  •  صادرات برنج به تاجیکستان: تاجیکستان یکی از کشورهای همسایه ایران است و به همین دلیل، حمل و نقل برنج به این کشور آسان‌تر است. نزدیکی فرهنگی عامل ایجاد روابط مستقیم بین ایران و تاجیکستان شده است. این روابط نزدیک می‌تواند گزینه مناسبی برای صادرات برنج باشد. 

 

 صادرات برنج ایرانی

علاوه بر این کشورهایی که ذکر شد، کشورهای دیگری مانند ترکیه، سوئد، استرالیا و … نیز از جمله کشورهای مقصد برای صادرات برنج ایرانی هستند.

فرایند صادرات برنج

فرایند صادرات برنج یک مجموعه از مراحل و فعالیت‌هایی است که شامل تهیه محصول، تولید، بسته‌بندی، انبارداری، حمل‌ونقل، اطلاع‌رسانی تجاری، معاملات مالی، ترتیبات قانونی و ترتیبات گمرکی می‌شود. در ادامه، یک چشم‌انداز کلی از فرایند صادرات برنج را ارائه می‌دهم:

  1. تولید و تهیه محصول:
    • کشاورزان برنج را کاشته و برداشت می‌کنند.
    • محصول برنج از مزارع جمع‌آوری می‌شود و به مراحل بعدی ارسال می‌شود.
  2. پردازش و بسته‌بندی:
    • برنج پس از برداشت، به کارخانجات شالیکوبی برنج منتقل می شود و  فراوری برنج انجام می گردد.
    • در اینجا، برنج از قشر و آلودگی‌ها پاکسازی و سپس به بسته‌بندی می‌پردازد.
  3. تهیه مدارک:
    • شرکت یا تولیدکننده باید مدارک صادراتی مانند فاکتور فروش، بیل انتقال، گواهی اصالت و سایر مدارک مرتبط را تهیه کند.
  4. معاملات تجاری و قرارداد:
    • شرکت‌ها یا تولیدکنندگان برنج برای صادرات، معاملات تجاری را با خریداران خارجی یا واسطه‌های تجاری انجام می‌دهند.
    • قراردادهای صادراتی اموری مهم هستند که باید شرایط معامله، قیمت، حمل‌ونقل، و شرایط پرداخت را تعیین کنند.
  5. انجام حمل‌ونقل:
    • برای انجام حمل‌ونقل، بسته‌بندی شده و آماده به راه رفته برنج باید به مقصد صادراتی خود منتقل شود.
    •  حمل‌ونقل برنج صادراتی ممکن است با هواپیما، کشتی یا وسیله حمل‌ونقل دیگر انجام شود.
  6. ترتیبات گمرکی برای محموله های برنج صادراتی:
    • محموله برنج صادراتی باید از طریق گمرک‌های مرزی عبور کند.
    • انجام مراحل گمرکی از جمله تأیید اسناد و پرداخت مالیات و گمرکی‌ها.
  7. انجام معاملات مالی:
    • پرداخت حقوق گمرکی و دیگر هزینه‌ها توسط صادرکننده یا خریدار، بسته به توافقات قراردادی.
  8. تحویل  برنج صادراتی به خریدار:  
    • محموله به خریدار نهایی تحویل داده می‌شود.
    • هرگونه مشکل در محموله در این مرحله باید حل شود.

هر مرحله از این فرایند نیازمند دقت و اطلاعات دقیق است. عواملی مانند قوانین و مقررات گمرکی، شرایط بازارهای هدف، و تغییرات در شرایط اقتصادی می‌توانند تأثیر مستقیمی بر روند صادرات بگذارند.

عوامل موثر برقیمت برنج هاشمی

در این بخش عوامل موثر بر قیمت برنج هاشمی را مورد بررسی قرار میدهیم. قیمت برنج هاشمی درجه یک گیلان در ابتدای سال 1402 ثابت بود و از اردیبهشت ماه به بعد کاهش یافت. این کاهش قیمت برای سایر ارقام برنج ایرانی نیز رخ داد. هرچه به فصل برداشت برنج نزدیک شدیم، قیمت ها کاهش بیشتری داشت. 

با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، مشخص نیست تقاضا برای برنج تازه چقدر باشد. از طرفی، کم آبی ممکن است حجم محصول تولیدی را کاهش دهد. همچنین، با توجه به اینکه در زمان شکل گیری خوشه برنج بارندگی رخ داد، ممکن است نیمدانه برنج را زیاد کند و حجم محصول تولیدی را کاهش دهد.

بر اساس قیمت شالی، قیمت برنج کارخانه ای حدودا 65 هزار تومان تمام می شود. هزینه تبدیل برنج کارخانه ای به برنج ممتاز حدودا 20 تا 25 درصد است. بنابراین، قیمت شروع برنج هاشمی ممتاز حدود 90 هزار تومان و قیمت برنج هاشمی درجه یک حدود 85 هزار تومان است. این اعداد دقیقا کف قیمت سال گذشته بود. نرخ ها در برنجبار هم در مقایسه با سال گذشته تغییر نکرده است.

با توجه به افزایش هزینه تولید و کاهش حجم محصول تولیدی در سال 1402، امکان افزایش قیمت برنج زیاد است. البته، نمی توان به طور قطعی قیمت برنج را پیش بینی کرد و باید تا اول شهریور صبر کرد و رابطه عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت نهایی انواع برنج هاشمی فوق اعلا، ممتاز و درجه یک خواهد بود.

قیمت برنج هاشمی

عوامل موثر بر قیمت برنج در سال ۱۴۰۲

در ادامه، به بررسی عوامل موثر بر قیمت برنج در سال 1402 می پردازیم:

  • افزایش هزینه تولید برنج: هزینه تولید برنج در سال 1402 به دلیل افزایش قیمت نهاده های تولید، به ویژه کود، سم و سوخت، افزایش یافته است.
  • کاهش حجم محصول تولیدی: کم آبی و بارندگی در زمان شکل گیری خوشه برنج، ممکن است باعث کاهش حجم محصول تولیدی شود.
  • افزایش تقاضا: اگر تقاضا برای برنج در سال 1402 افزایش یابد، قیمت برنج نیز افزایش خواهد یافت.

با توجه به عوامل موثر بر قیمت برنج، پیش بینی می شود که قیمت برنج در سال 1402 نسبت به سال گذشته افزایش یابد. البته، میزان افزایش قیمت برنج به عوامل مختلفی بستگی دارد که در بالا به آنها اشاره شد.

قیمت برنج هاشمی صادراتی

قیمت برنج هاشمی به سه صورت صادراتی، 2 الک سورت شده ممتاز و 1 الک سورت شده وجود دارد. هر یک از این دو نوع قیمت خاص خود را دارند که دلایل آن به شرح زیر است.

  • برنج هاشمی گیلان 1 الک سورت شده: عمدتا در کیسه های 10 کیلویی عرضه می شود. شکسته یا لاشه آن نیز کمتر از 10 درصد است. امکان بسته بندی این برنج در سایر وزن ها میسر است و برنجبار بسته بندی های 100 کیلویی نیز برای این محصول دارد. این نوع برنج از نظر کیفیت در حد متوسط قرار دارد. شکسته آن کم است، اما در حد برنج 2 الک سورت شده ممتاز نیست. این برنج برای مصرف روزانه و مصارف عادی مناسب است.
  • برنج هاشمی گیلان 2 الک سورت شده ممتاز: این برنج دوبار بوجار (الک) می شود. درنتیجه شکسته آن نزدیک به صفر است. این نوع برنج از نظر کیفیت در بالاترین سطح قرار دارد. شکسته آن بسیار کم است و برنج کاملاً یکدست و مرغوب است. این برنج برای مصارف خاص و مهم مانند مجالس و مهمانی ها مناسب است.
  • برنج هاشمی صادراتی: نیز به صورت سفارشی تولید می شود. این نوع برنج را فقط به مشتریان خارجی و مشتریان خاص داخلی تقدیم می کنیم. این نوع برنج از نظر کیفیت در سطحی بالاتر از برنج 2 الک سورت شده ممتاز قرار دارد. شکسته آن بسیار کم است و برنج کاملاً یکدست و مرغوب است. این برنج برای مصارف خاص و مهم مانند مجالس و مهمانی های بین المللی مناسب است.

قیمت برنج هاشمی صادراتی

 

اینکه بسته بندی برنج چگونه باشد و یکبار الک شود یا دوبار و اینکه حساسیت سورت برنج چه میزان باشد مواردی هستند که به صورت دقیق قیمت برنج هاشمی را تعیین می کنند. 

در بررسی قیمت انواع برنج هاشمی در برنجبار، قیمت هر کیلوگرم برنج هاشمی در سه نوع مختلف ذکر شده است.

  • قیمت برنج 1 الک سورت شده 90,000 تومان
  • قیمت برنج 2 الک سورت شده ممتاز 110,000 تومان 
  • قیمت برنج صادراتی 135,000 تومان است.

قیمت بالاتر برنج صادراتی به دلیل کیفیت بالاتر آن و همچنین بسته بندی خاص آن است. این برنج برای مصارف خاص و مهم تولید می شود و از نظر کیفیت در بالاترین سطح قرار دارد.

بیشتر بخوانید: قیمت عمده برنج هاشمی گیلان – برنجبار

قیمت برنج در عراق

قیمت برنج در عراق بستگی به عوامل مختلفی دارد. قطعا قیمت این برنج اگر در عراق به صورت بسته بندی شده خریداری شود از قیمت برنج هاشمی که یک تاجر در عراق خریداری می کند گرانتر است.

بسته بندی برنج برای صادرات

مناسب ترین بسته بندی برنج، برای صادرات بسیار مهم است. بسته بندی مناسب باید از محصول در برابر آسیب‌های فیزیکی و رطوبت و آسیب های شیمیایی محافظت کند. رای بسته برنج  همچنین، باید اطلاعات مهمی  مربوط به محصول درج شود. اطلاعاتی مانند:

  •  نام محصول: برنج
  • نوع برنج، مثلا برنج هاشمی، برنج طارم، برنج عنبربو و …
  •  تاریخ تولید
  • تاریخ انقضا
  •  اطلاعات تماس فروشنده
  • مبدا تولید: برای مثال کشور ایران
  • وزن خالص برنج

را در خود داشته باشد.

جنس مواد به کار برده شده برای بسته بندی برنج برای صادرات  متنوع است. برخی از مواد رایج عبارتند از:

  • گونی: گونی یکی از رایج‌ترین مواد برای بسته بندی برنج برای صادرات است. گونی از مواد ضخیم و مقاوم ساخته شده است و می‌تواند از محصول در برابر آسیب‌های فیزیکی محافظت کند.
  • کیسه پلاستیکی: کیسه پلاستیکی نیز یکی از مواد رایج برای بسته بندی برنج برای صادرات است. کیسه پلاستیکی می‌تواند از محصول در برابر رطوبت محافظت کند.
  • جعبه مقوایی: جعبه مقوایی نیز می‌تواند برای بسته بندی برنج برای صادرات استفاده شود. جعبه مقوایی از محصول در برابر آسیب‌های فیزیکی و رطوبت محافظت می‌کند

 

.

وزن برنج بسته بندی شده برای صادرات نیز مهم است. بسته‌بندی باید به گونه‌ای باشد که وزن آن بیش از حد زیاد نباشد تا حمل و نقل آن آسان‌تر شود. بسته بندی برنج معمولا در اوزان ۵۰ کیلوگرمی انجام میشود.

در هنگام بسته بندی برنج برای صادرات باید نکات زیر را در نظر گرفت:

  • برنج باید قبل از بسته بندی کاملاً خشک باشد. رطوبت برنج می‌تواند باعث کپک زدن آن شود.
  • برنج باید به طور مناسب در بسته‌بندی قرار گیرد تا از آسیب دیدن آن جلوگیری شود.
  • اطلاعات مهم باید روی بسته‌بندی درج شود.

بسته بندی مناسب برنج برای صادرات می‌تواند به حفظ کیفیت محصول و افزایش صادرات آن کمک کند.

آموزش صادرات برنج

در هر صنفی معمولا انسان های خبره ای وجود دارند که اطلاعات کامل از ان حوزه کاری را دارند. در حوزه آموزش صادرات برنج یکی از مراجع می تواند اتاق بازرگانی باشد. همچنین یکسری از تاجران در شبکه های اجتماعی آموزش صادرات برنج را انجام می دهند. همچنین سایت هایی وجود دارند که در زمینه اموزش کسب مجوز صادرات برنج می توانند کمک خوبی برای تازه کاران باشند.

سود صادرات برنج

حاشیه سود صادرات برنج با توجه به حجم زیاد سفارش های برنج معمولا مقرون به صرف است.

 

مقالات مرتبط

برنجبار، مرجع قیمت انواع برنج در ایران